Er staan twee kinderen enthousiast voor de balie van de praktijk. “We hebben een hondje!”, roepen ze in koor. De assistente vraagt: “Hoe heet jullie puppy?”. “Max, en hij is heel ondeugend.”
Hun moeder is mee en die geeft de rest van de gegevens door, die we nodig hebben om de pup in te kunnen schrijven. Max komt bij een nette fokker vandaan, is pas nog ontwormd, heeft een paspoort en de chip staat al op naam van de nieuwe baasjes. De pup is net 2 dagen in zijn nieuwe huisje en alles gaat goed.
Tijdens de controle onderzoek ik de pup. De oortjes, gebit, vacht en nog wat punten worden nagekeken. “Willen jullie het hartje horen?”, vraag ik aan de kinderen. Verlegen knikken ze ja. Ik geef de stethoscoop aan, na een paar seconden zie ik een grote glimlach verschijnen. “Aan je gezicht te zien hoor je nu het hartje van Max. Klopt die langzaam of snel?”
“Best snel”, is het antwoord. Ik stel nog een paar vragen en dan is Max klaar.
Een aantal dagen later word ik gebeld over Max. Hij heeft dunne, stinkende ontlasting die heel slijmerig is. Hij eet nog wel goed, maar is niet helemaal fit. Ik maak een afspraak voor dezelfde dag.
Ik kijk Max na en kan gelukkig geen grote bijzonderheden vinden. Ik vertel de eigenaar: “Ik zou graag de ontlasting wil testen op Giardia. Dit is een darmparasiet die veel voorkomt bij pups. Door middel van een Giardia snap® test (ontlastingsonderzoek) kan ik zien of Max besmet is.” Na 10 minuten is de uitslag bekend. “Helaas is uw pup besmet met Giardia”, vertel ik.
Ik leg aan de eigenaresse uit wat we gaan doen. Max krijgt medicatie mee, ik geef uitleg over wat Giardia is en vertel over een behandelplan om de parasiet zo goed mogelijk te bestrijden.
Behandeling van Giardia bij de hond
Giardia is een parasiet die wereldwijd voorkomt. Het is besmettelijk voor alle zoogdieren, leeft in het maag-darmstelsel en is na de spoelworm de meest voorkomende maagdarmparasiet bij de hond en de kat. Giardia kan op mensen worden overgebracht. Ongeveer 20 procent van de honden draagt de ziekteverwekker met zich mee, maar wordt hier niet ziek van. De infectie kan erg hardnekkig zijn en is besmettelijk voor mensen. Giardia is daarmee een zoönose. Dit betekent dat de ziekte overdraagbaar is van dier op mens.
Wil je meer informatie of vermoed je dat je dier Giardia heeft, neem dan contact op met je dierenarts: Dierenartspraktijk Geesteren.
Corné van der Bijl
Het bericht Giardia – Column verscheen eerst op Tubbergen.