“Voor veel mensen is Natura 2000 een ver-van-mijn-bed-show waar ze weinig mee te maken hebben”, aldus fractievoorzitter Tonny Busscher van CDA Tubbergen. “Hoe anders is het voor de vele mensen die in het gebied werken en een bedrijf hebben of er zelfs wonen. Zij worden volop geconfronteerd met de nadelige gevolgen van Natura 2000. En dan merken we ook nog eens dat er in Nederland weer uitermate strikt wordt omgegaan de invulling van de regelgeving daar waar in andere Europese landen dit veel praktischer wordt ingevuld.”
Busscher: “Bekend is dat onder Nederlandse aanvoering er een nationale en provinciale invulling is opgelegd. Deze regels komen voort uit Europese richtlijnen, maar zijn door Brussel niet perse als allemaal noodzakelijk bestempeld. Dat zien we ook in andere lidstaten, zoals Frankrijk, België en Duitsland. Zijn wij dan weer eens het beste jongetje van de klas?”
In Noord-Twente bevinden zich vele agrarische gezinsbedrijven in de knel door natuurbeschermingsmaatregelen binnen en rondom Natura 2000-gebieden. De uit Twente afkomstige Europarlementariër Annie Schreijer zal op 11 februari op uitnodiging van CDA Tubbergen en CDA Twenterand spreken over de unieke kans van het Nederlands voorzitterschap op dit dossier.
Begin december presenteerde Schreijer-Pierik de notitie Land in de knel over de implementatie van EU-natuurwetgeving in Nederland. Tijdens het avondprogramma zal Annie Schreijer ingaan op deze notitie maar ook op de plaatselijke problematiek die tijdens het middagprogramma aan de orde zijn geweest. Voorbeelden zijn de maatregelen rondom de Engbertsdijksvenen, met daaromheen een grote bufferzone met grote gevolgen. “Ook de maatregelen rondom het Springendal, Dal van de Mosbeek en het Natura 2000-gebied Achter de Voort, Agelerbroek en Voltherbroek bedreigen de toekomst van familie- en gezinsbedrijven. De onteigening van boerenbedrijven zonder een volledige compensatie de beperkingen is echter volstrekt onacceptabel”, laat Schreijer-Pierik voorafgaand aan de bijeenkomst weten. Tevens zal worden gesproken over de fitness-check van de vogel en -habitatrichtlijn.
Nederland heeft tijdens het EU-voorzitterschap in de eerste helft van 2016 de unieke mogelijkheid een flexibeler uitvoering van EU-natuurrichtlijnen te bereiken, omdat de fitness-check zal worden afgerond gedurende deze periode. Over het belang van Brussel in de discussie zal Schreijer-Pierik meer vertellen.
De informatieavond wordt gehouden op donderdag 11 februari bij Zaal Kottink. De zaal is om 19.30 geopend.
Het bericht ‘Maak natuur geen vijand van de boer’ verscheen eerst op Tubbergen.